Drupal

januari 2nd, 2010

Drupal is een open-source contentmanagementsysteem (CMS), ontwikkeld in de programmeertaal PHP en uitgebracht onder de GNU General Public License (GPL). Een CMS is webserver-software die het eenvoudig maakt webpagina’s aan te maken en – al dan niet toegespitst op de individuele bezoeker – te tonen. Veel moderne CMSsen, waaronder Drupal, bieden een “back-end” interface waarmee beheerders de inhoud en vormgeving van hun website zonder enige programmeerkennis kunnen aanpassen.

Drupal draait op de besturingssystemen Windows, Mac OS X, Linux en op elk ander platform dat de webserver Apache (versie 1.3+), of IIS (versie IIS5+) en PHP (versie 4.7.5+) ondersteunt.  Omdat Drupal een database nodig heeft om inhoud en instellingen op te slaan, is toegang tot een database zoals MySQL of PostgreSQL nodig. Een uitgebreide beschrijving van de systeemvereisten is beschikbaar op de Drupal website.

De huidige versie van Drupal is 6.15: Drupal 6.15. Inmiddels wordt aan Drupal versie 7.0 gewerkt (testversies zijn al te downloaden : Drupal 7.x-dev

Geschiedenis

Drupal is oorspronkelijk ontwikkeld door Dries Buytaert als een bulletin board system. Het werd in 2001 een open source project. ”Drupal” is de Engelse schrijfwijze van de Engelse uitspraak van het Nederlandse woord “druppel”, wat op zijn beurt in het Engels weer “drop” is. De naam komt van de inmiddels niet meer actieve website Drop.org. Buytaert wilde de site eigenlijk “dorp” noemen, als verwijzing naar het bulletin board system als gemeenschap, maar hij maakte een typefout bij het controleren van de domeinnaam en vond dat het zo beter klonk.

Populariteit

De populariteit van Drupal is door de jaren heen gestegen. Van juli 2007 tot juni 2008 werd Drupal meer dan 1,4 miljoen keer gedownload van de website Drupal.org. Drupal Download Statistics 2008. Een grote gemeenschap draagt inmiddels bij aan de ontwikkeling van Drupal.

In de Open Source CMS Award 2007 wint Drupal de “2007 Overall Open Source CMS Award”. Het wedstrijdreglement bepaalt dat een software slechts in één categorie eerste kan worden. In andere categorieën eindigt Drupal tweede, zoals “Best PHP Open Source CMS” (na Joomla!) en “Best Open Source Social Networking CMS” (na WordPress).

In 2008 is Drupal eerst geworden in twee categorieën: Open Source CMS Award Winner en Best PHP Based Open Source CMS. In tegenstelling tot in 2007 kon dat in 2008.

In 2009 won Drupal (voor de derde keer op rij) een Webware 100-award in de categorie Social & Publishing. http://drupal.org/Drupal-2009-webware-100-winner http://news.cnet.com/8301-13546_109-10237630-29.html?tag=mncol

Externe links

– Officiële Drupal website
– Nederlandstalige Drupal website (.be)
Drupal Association

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Drupal

Licentie: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Comments are closed.