e107

januari 6th, 2010

e107 is een open-source Content Management Systeem (CMS), een webtoepassing gebouwd in de PHP scripttaal, die beheerders toestaat om dynamische websites met diversen soorten inhoud te maken.

Ontwikkeling

De huidige versie van e107 is 0.7.15.

Hoewel het versienummer anders doet vermoeden, is sprake van een stabiel, snel en volwassen systeem. De eerste versies werden in 2002 gepubliceerd. De ontwikkelaars hebben nog altijd niet besloten wanneer een 1.0 versie beschikbaar zal komen.

e107 wordt gepubliceerd onder de GPL.

Doel

e107 is een hulpmiddel voor het ontwikkelen van zowel kleine persoonlijke pagina’s als grote dynamische community websites, intranet portalen, weblogs en veel meer.

Installatie

Het CMS wordt geïnstalleerd op een server voorzien van een webserver (b.v. Apache) geconfigureerd met de scripttaal PHP en een database (b.v. MySQL). e107 kan zowel op een Windows (onder IIS) als op een Linux server draaien. Naast deze opties is er ook een USB-versie van dit CMS beschikbaar.

Functionaliteit


e107 bezit naast het basis CMS zelf, standaard onder meer ook:
*forumfunctionaliteit
*peilingen
*chatbox
*nieuwsbrieven
*uitgebreide statistiekfunctie
Er zijn daarnaast voor e107 vele honderden uitbreidingen (plugins) en themes (lay-out sjablonen) ontwikkeld door de gebruikers van het systeem.

Belangrijke eigenschappen

*het systeem is database gestuurd: e107 gebruikt een [[relationele database]] (Bijvoorbeeld MySQL) om gegevens op te slaan die nodig zijn voor het draaien van een Content Management System

*e107 is gemodulariseerd: De modules (de plugins) kunnen gemakkelijk geïnstalleerd, gedeïnstalleerd, geactiveerd en gedeactiveerd worden met een druk op de knop.

*personalisatie: De geregistreerde gebruikers kunnen hun profielen wijzigen, theme’s uitkiezen, avatars uploaden en veel meer, afhankelijk van de opties die de beheerder heeft aangegeven.

*gebruikersbeheer: De mogelijkheid om naar gebruikers, door middel van diverse criteria, te zoeken en om e-mail en privé berichten naar gebruikers te verzenden. Gebruikers kunnen lid zijn van een of meer groepen. Ook het gebruik door gasten (niet ingelogde gebruikers) wordt ondersteund.

*rechtensysteem: Krachtig en gebruikersvriendelijk rechtensysteem dat beheerders toelaat om toestemmingen voor elke onderdeel van de site, elke functionaliteit en zelfs tot bijvoorbeeld afzonderlijke documenten, voor elke groep of persoon aan te passen. Ook dergelijke beheerfuncties kunnen worden uitgedeeld op grond van diverse autorisaties.

*thema-gebaseerde interface: e107 heeft een bijzonder krachtig themasysteem (CSS). Zowel admins als de gebruikers kunnen de website met een enkele klik van de muis veranderen. Er zijn ook meer dan 200 thema’s beschikbaar voor download.

Externe links
e107 Open Source Website
e107 functionaliteit uitbreidingen
SourceForge.net Project
Nederlandstalige ondersteuningssite (vertalingen, nieuws, hulp)
e107 themes

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/E107_(CMS)

Licentie: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Comments are closed.