Joomla!

januari 2nd, 2010

Joomla! is een opensource-contentmanagementsysteem.

 Joomla! is geschreven in PHP en werkt met een MySQL-database. Joomla! heeft functies als het cachen van pagina’s, RSS-feeds, printversies van pagina’s, nieuwsflitsen, blogs, internetforum, opiniepeilingen, kalender, zoeken en taalinternationalisatie.

De naam is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord ‘jumla’ dat ‘alles samen’ of ‘als één geheel’ betekent. De naam is gekozen om de verbintenis van het ontwikkelingsteam en de gemeenschap met het project. De eerste versie van Joomla! (versie 1.0.0) werd op 16 september 2005 aangekondigd. Deze versie was versie 4.5.2.3 van Mambo, onder de nieuwe naam uitgebracht en gecombineerd met andere, kleine verbeteringen. Op 22 januari 2008 is de grotendeels herschreven versie 1.5.0 vrijgegeven.
In augustus 2008 werd een ernstig beveiligingslek in de versies 1.5.0 t/m 1.5.5 ontdekt. Dit lek is in versie 1.5.6 verholpen.http://developer.joomla.org/security/news/241-20080801-core-password-remind-functionality.html

Eind juni 2009 is de alphaversie 1.6 beschikbaar gekomen. De bedoeling is om zeer binnenkort te beginnen met het regelmatig uitgeven van beta-versies van Joomla 1.6, echter is dit vertraagd doordat versie 1.6 nog niet “Beta waardig was”, aldus een van de makers. http://www.joomlacommunity.eu/nieuws/joomla-versies/318-huidige-status-van-joomla-16-beta-1.html

Joomla! is vrijgegeven onder de GNU General Public Licence.

Geschiedenis
Joomla! ontstond als een afgescheiden voortzetting van Mambo, na een ruzie tussen het Australische Miro Corporation, de eigenaar van het handelsmerk ‘Mambo’, en de meerderheid van het ontwikkelteam. De twee groepen splitsten op 17 augustus 2005. Miro Corporation richtte een stichting op met als doel het project financieel te ondersteunen en het te beschermen tegen rechtszaken. Het ontwikkelteam beweerde dat de bepalingen van de stichting in strijd waren met eerdere overeenkomsten gesloten door het gekozen Mambo Steering Committee, dat er geen overleg is geweest met de invloedrijke partijen en dat sommige bepalingen de basisbeginselen van opensourcesoftware schonden. Deze beweringen zijn nooit bewezen.

Het ontwikkelteam begon een website ‘OpenSourceMatters’ om de gebruikers, ontwikkelaars, webdesigner en de gemeenschap in het algemeen te informeren. De voormalige leider van het projectteam Andrew Eddie (ook bekend als ‘MasterChief’) schreef een open brief aan de gemeenschap, die verscheen op het aankondigingengedeelte op het publieke forum op mamboserver.com.

De volgende dag waren duizend mensen lid geworden van het forum van de website opensourcematters.org. De meesten postten aanmoedigende berichten en verklaarden hun steun aan het ontwikkelteam. De website bezweek bijna onder de grote belangstelling. Het nieuws werd via belangrijke IT-nieuwsbronnen verspreid. De directeur van Miro, Peter Lamont, gaf een publiekelijke reactie in het artikel. The Mambo Open Source Controversy – 20 Questions With Miro

Deze gebeurtenis bracht diepe gevoelens boven binnen de opensourcebeweging over wat ‘open source’ kan worden genoemd. De fora van veel andere opensourceprojecten werden overspoeld met reacties voor en tegen de acties van beide kanten. Geruchten en beschuldigen van overtredingen door Miro en de Mambo Foundation vierden hoogtij.

In de twee weken na de aankondiging van Andrew Eddie werden de teams gereorganiseerd en bleef de gemeenschap groeien. Op 1 september 2005 werd de nieuwe naam aangekondigd op een gemêleerde bijeenkomst van meer dan 3000 trouwe volgelingen van het ontwikkelteam.

Op 8 juli 2006 maakte Eddie bekend zijn functie als projectleider neer te leggen. Een team, bestaande uit Johan Janssens, Shayne Bartlett en David Gal neemt de taak dan op zich. In de loop van de tijd is het core team verschillende malen veranderd.

Inhoud van Joomla!
Het Joomla!-pakket bestaat uit veel verschillende onderdelen, die zoveel mogelijk modulair gebouwd zijn. Dit om het maken van uitbreidingen (”extensions”) makkelijk te maken. Een overzicht van beschikbare ”extensions” is verkrijgbaar op de Joomla Extensions Directory. Joomla Extensions Directory

De structuur van Joomla!

Het Joomla!-framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website, zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen.
Vervolgens zijn er drie elementen (extensies, extensions in het engels) binnen Joomla! die geactiveerd worden door het framework:

Components: Programma’s geschreven in PHP die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van de Components is echter de mogelijkheid die ze bieden om de website in kwestie functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, downloadomgeving, fotogalerij, etc.
Modules: Blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn o.a. menu’s, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.
Plugins: Plugins transformeren tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst, zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde Mambot zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een voor spambots onleesbare code. Voor het uitkomen van Joomla! 1.5 werden de Plugins ”’Mambots”’ genoemd.

Vervolgens sturen deze elementen hun uitgewerkte inhoud door naar de template, waar de betreffende teksten vervangen worden.

De template uiteindelijk, is verantwoordelijk voor de grafische voorstelling van de website. Hier staan de diverse css-bestanden voor de opmaak van tekst en de instructies voor de plaatsing van de onderdelen in de betreffende pagina.

Veel templates en extensies zijn gratis. Daarnaast zijn er ook commerciële aanbieders die een bepaalde service en garantie bieden bij hun  aanbod.

Externe links
Joomla!-website (in het Engels, ook met een Nederlandstalig deel op het forum)
DutchJoomla (Nederlandstalige community)

JoomlaCommunity.eu (Officiële Nederlandstalige vertaling en community)

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Joomla!

Licentie : http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Comments are closed.