Movable Type

januari 2nd, 2010

Movable Type is een open source weblog applicatie die door Ben Trott en later het bedrijf  Six Apart is ontwikkeld.

Oorspronkelijk wilde zijn vrouw Mena een weblog op internet, maar ze was niet tevreden over de toenmalige software (we spreken 1999). Ben is van huis uit Perl-programmeur en ontwikkelde Movable Type in Perl.

Versies

Movable Type is zowel gratis (open source, MTOS) als betaald verkrijgbaar (MT). Met een persoonlijke licentie kan de software gratis worden gebruikt. Tot versie 2.661 was een Movable Type-licentie voor persoonlijk gebruik of voor onderwijs/non-profit gratis en zonder limieten te gebruiken (meerdere weblogs en weblog-auteurs).

Met de introductie van MT versie 3 werd een nieuwe weg ingeslagen: MT werd “real business”. Movable Type is nu een merknaam dat wordt ontwikkeld en verkocht door Six Apart, het moederbedrijf van Ben en Mena Trott. Naast Movable Type presenteert Six Apart de online publishing platformen Typepad, Vox en LiveJournal, dat werd overgenomen van de oorspronkelijke ontwikkelaars.
Voor het gebruik van Movable Type zijn er verschillende licenties met bijpassend prijskaartje. Een persoonlijke licentie (zonder helpdeskfaciliteiten) is nog steeds gratis.
In augustus 2007 is MT versie 4 uitgebracht. De (gratis) open source versie van Movable Type zal later dit jaar beschikbaar zijn. Met MT versie 4 heeft Movable Type een enorme verandering ondergaan. Zo kunnen bezoekers van een MT weblog zich nu registreren bijvoorbeeld om reacties achter te laten, maar ook kunnen bezoekers toestemming krijgen om berichten te plaatsen. Verder is het mogelijk om pagina’s te maken en te bewerken (buiten het weblog om) en in mappen op te slaan en is er een uitgebreid documenten en media beheer systeem. Movable Type loopt met veel innovaties altijd voorp in de ontwikkeling van Weblog software.

Movable Type is de top van webloggen (verschillende Amerikaanse presidentskandidaten gebruikten het om te webloggen tijdens de campagne), maar kan als systeem ook voor vele andere Content Management-doelen gebruikt worden. Nederlands’ grootste weblog-platform (http://www.web-log.nl/) is gebaseerd op Movable Type/Typepad. Het is zeer flexibel en heeft mogelijkheden die andere weblog systemen niet hebben. Erg belangrijk is ook de actieve gebruikers en ontwikkelaars-groep die bijdraagt aan de actieve ontwikkeling van het platform. Movable Type heeft vele plugins die allerhande wensen en extensies voor het webloggen kunnen realiseren. Et is ook een MT-pro versie die kan omgaan met grotere platforms en databases zoals Oracle.

Motion


Op dit moment wordt gewerkt aan Motion, een social networking omgeving voor MT. Meer info op : Motion

Externe link

http://www.movabletype.org/
– http://www.movabletype.com/
– http://www.sixapart.com/
http://www.learningmovabletype.com/

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/MovableType

Licentie: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Comments are closed.