PostNuke

januari 5th, 2010

PostNuke ondersteuning is gestopt. PostNuke wordt niet verder ontwikkeld.

PostNuke is een gratis, open source content-beheersysteem (een ‘nuke’), gebaseerd op PHP-Nuke en uitgebracht onder de GNU General Public License. Het PostNuke-project werd opgestart omdat een aantal gebruikers van mening waren dat er een meer open ontwikkelomgeving moest zijn. Zij waren ervan overtuigd dat dit alleen mogelijk was door zelf een nieuw project te starten, als afsplitsing van de PHP-Nuke code.

Toen de ontwikkeling van PostNuke een tijdje stil lag, zijn er weer nieuwe aftakkingen gevormd en nieuwe projecten gestart. Voorbeelden hiervan zijn Xoops (aftakking van PHP-Nuke en myPhpNuke) en Xaraya (aftakking van PostNuke). De PostNuke gemeenschap en ontwikkelaars zijn inmiddels weer zeer actief en wordt steeds verder geprofessionaliseerd. De code van PostNuke is, zoals vele beheersystemen, objectgeoriënteerd en volledig modulair.

PostNuke is geschreven in PHP en slaat zijn inhoud op in een MySQL database. Op ieder platform waar PHP op draait zal PostNuke ook werken, zoals Apache en IIS webservers. Door gebruik van een intern pagina render systeem (pnRender) gebaseerd op PHP’s smarty, worden zowel thema’s als modules snel gegenereerd.

Eigenschappen

PostNuke is een CMS dat zich leent om op een complexe, maar beheersbare manier, websites te maken. Het ondersteunt meerdere talen en is  gebruikersvriendelijk voor eindgebruikers. Door middel van een rechtensysteem is het voor beheerders mogelijk om groepen gebruikers toegang te geven (of te ontnemen) tot het gebruik van bepaalde onderdelen van de site.

Momenteel heeft PostNuke onder andere de mogelijkheid tot RSS feeds generatie, verzamelingen van downloads en weblinks bijhouden, opiniepeilingen, nieuwsitems publiceren, documenten en publicaties (middels onder andere ”PagEd” en ”Pagesetter”), geïntegreerde forums (bijvoorbeeld ”PNphpBB2” en ”pnForum”), kalender (”PostCalendar”), fotogalerijen (bijvoorbeeld ”Gallery” en ”PhotoShare”), adresboek, projectbeheer, e-commerce, nieuwsbrieven en andere mogelijkheden middels modules en hooks, waarvan de meesten gratis te verkrijgen zijn.

Postnuke is ook in uiterlijk aan te passen via verschillende themasystemen (zoals Xanthia en AutoTheme, ook wel bekend onder AT, of AT-lite), maar ook onder het standaard PostNuke thema systeem.

Externe links

De officiële PostNuke Website

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/PostNuke

Licentie: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Comments are closed.