WordPress

januari 2nd, 2010

WordPress is vrije weblog-software, die onder de GPL-licentie wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. Veel weblogs maken inmiddels gebruik van WordPress.

WordPress maakt gebruik van de PHP-programmeertaal. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Per WordPress-installatie is één weblog te beheren. Voor een meervoudige installatie is WordPress Multi User (WPMU) beschikbaar.

Door middel van thema’s ”(themes)” of zelfgemaakte ”template files” is de opmaak van pagina’s aan te passen, zodat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van de standaard vormgeving die WordPress levert. Ook zijn er talloze [[plugin]]s beschikbaar die allerlei functies aan het weblog toevoegen. Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld spam filters (bijvoorbeeld SpamKarma) of kleine scherm detectie (Mobiele telefoon, Nintendo Wii, Nintendo DS, etc.).

WordPress-gebruikers wordt verzocht onderaan pagina’s te linken naar de website van WordPress.

WordPress MU


Automattic, het bedrijf dat WordPress beheert, heeft ook een andere versie van WordPress uitgebracht genaamd WordPress MU, dit is een versie die meerdere blogs op één website kan beheren en kan live worden gezien op WordPress.com, de dienst van Automattic waar je gratis je eigen blog kan maken.

Externe links

WordPress.org; de website met de software
Nederlandse pagina op WordPress.org
–  WordPressThemes.nl: In het Nederlands vertaalde WordPress Themes

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/WordPress

Licentie: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Comments are closed.