Zikula

januari 5th, 2010

Wat is Zikula?

Zikula is een gratis, open source web application framework, of kort gezegd web toolkit. De objectgeoriënteerde code is vrij gegeven onder de GNU General Public License, en kan als hulpmiddel dienen om snelle, veilige en interactieve websites te ontwikkelen.

Naam

De naam “Zikula” is afkomstig van meerdere Zulu-woorden, met de betekenis van “snel” en “simpel”, en is samen met het logo in 2008 ontwikkeld.

The Zikula brand name was created from several Zulu words, one of the official languages of South Africa, where “Zila ukudla” means fast and “Lula” means easy, which are the main attributes of the software.

Server omgeving

Zikula is een platform onafhankelijk framework, en draait in principe op iedere omgeving waar PHP beschikbaar is. Zowel PHP4 als PHP5 worden ondersteund. Er kan gebruik worden gemaakt van een bestaande database, aangezien er alleen tabellen worden ingevoegd met een prefix die zelf opgegeven kan worden. Systeemvereisten:

  • Webserver: Apache 2 (aanbevolen) of Apache 1.3, IIS, Lighttpd, …
  • Programmeertaal: PHP = 4.4 (aanbevolen: 5.x)
  • Database: MySQL, Oracle, Microsoft SQL Server of PostgreSQL

Eigenschappen

Zikula is opgebouwd uit een basis (Core) die onder andere gebruikersmanagement, toegangsrechten, templating (gebaseerd op Smarty), systeeminstellingen, extensiebeheer en meertaligheid afhandelt. Extensies zijn snel te ontwikkelen met behulp van de uitgebreide API, en worden toegevoegd in de vorm van modules, plugins en thema’s. De Core bevat onder andere:

  • Database abstractie dmv ADODB
  • Database API (DBUtil)
  • Workflow API
  • API voor Formulier generatie en validatie
  • Rechtensysteem op basis van gebruikersgroepen, met bijbehorende flexibele componenten (gebaseerd op reguliere expressies)
  • Authenticatie API om inloggen ook mogelijk te maken via onder andere LDAP of OpenID
  • Meertaligheid door middel van PHP constanten (defines) (Dit wordt in de huidige ontwikkelingsversies al vervangen door gettext)

Ontwikkeling

Zikula streeft een actieve ontwikkelingscyclus na, met frequente releases. De gedefinieerde milestones en roadmaps kunnen bekenen worden via de projectserver code.zikula.org.

Er zijn vele modules en uitbreidingen beschikbaar gemaakt door een actieve gemeenschap van ontwikkelaars, ook te vinden op deze projectserver. Een aantal voorbeelden van deze extensies zijn Forums, RSS Feeds, Peilingen, Afbeeldings galerijen, E-Commerce oplossingen, Spellen, Links, Downloads, Inhoudsmodules voor documenten, nieuws en publicaties), Kalenders, Blogs, en vele anderen.

Gemeenschap

Er zijn een aantal gemeenschappen (communities) wereldwijd te vinden, waaronder de internationale en nederlandse. Daar zijn onder andere ondersteuningsforums en documentatiewiki’s te vinden.

Externe Links

Bron: http://zikula.nl

Comments are closed.